Så här kan du göra för att få ditt vardagsrum trevligare. Jag ger dig hjälp!

Efter att ha funderat kring sovrum, arbetshörna i sovrum, fönstersättning och annat, tänkte jag ta tag i vardagsrummet idag. Min guru, Terence Conran, har sagt att man ska tömma rummet helt på saker och bara ställa tillbaka det man verkligen tycker om. Det är ett bra tillfälle för det nu, när du ska göra om ditt vardagsrum, eller hur? Vi tar det i ordning, som vanligt:

 

1.        Fundera kring hur ni använder vardagsrummet – på riktigt. Många gånger har man förutfattade meningar om hur man ”ska” leva i sitt hem. Man kanske har en matsalsgrupp stående som aldrig används, eller ett vardagsrum tomt på människor eftersom man alltid hänger i TV-rummet. Beroende på hur ni faktiskt använder ert vardagsrum så måste du anpassa möbleringen därefter. Om ni bara använder det när ni har gäster, så kanske en soffa med schäslong är ganska onödigt och svår att använda. I så fall vore en grupp av fåtöljer kanske bättre? Om ni aldrig använder ert vardagsrum till annat än TV-spel och TV-tittande, ja då får ni möblera så att det blir på bästa sätt för just det. Då kanske det är läge för riktigt bra ljud och akustik?

 

2.       Möbleringsplan. Många går på det traditionella stuket och väljer en soffa som man ställer mot en vägg och lägger en liten yttepyttematta framför och ett bord ovanpå och sen undrar varför det inte blir bra. Håhåjaja – låt mig ge dig the ultimate guide! Möblera FRITT från väggarna. Låt inte soffan stå klistrad mot en vägg, om du kan. Prova att ställa soffgruppen mitt i rummet! Mät upp den och se till att du får plats med ungefär 60-80 cm på sidorna så det inte känns trångt och man kan passera utan att behöva hålla andan. Om du verkligen vill göra det härligt, är det supersnyggt att ställa ett högt konsolbord bakom soffan och på så vis får soffans rygg en funktion. På bordet kan du göra ett snyggt stilleben, ställa en lampa, lägga fina böcker och tidskrifter, dina fina ljusstakar osv.

 

Living Room:

Här har man valt att ställa en ordentlig förvaringsmöbel bakom soffan. Snyggt och praktiskt!

Beroende på hur ni använder rummet, hur många sittplatser ni behöver osv, är det trevligt att ställa antingen en soffa, eller ett par fåtöljer, som liksom ”möter” soffan mittemot. Elegantast är det med två likadana soffor mittemot, friare är det med en soffa och två fåtöljer som du med fördel laborerar lite med tygerna på. OCH – viktigt – fåtöljerna behöver inte tillhöra samma serie som soffan. Behöver inte ens ha samma tyg, eller färg. Det där stämmer du av med din egen färgkänsla så att det blir bra. Jobba gärna i samma tygkollektion, men i olika kulörer, till exempel. Eller gör som på bilden; använd roliga sittpuffar istället för fåtöljer!

 

7 More Ways to Make a Small Room Look Bigger Real Living Philippines:

På den här bilden har de placerat soffan mot en vägg, klädd med bokhyllor. En smart drag som gör det mer intressant! Mattan är helt rätt i storlek, och väl avvägda färger och material. Möjligen tycker jag att soffbordet är lite tokigt; för litet och för anonymt. Men rummet är på rätt väg!

 

 

Välj ett soffbord i den stil du vill ha. Soffbordet är viktigare än många tror! Ibland när jag är ute hos kunder får jag känslan av att det är många som provsitter soffor i oändlighet men köper första bästa bord på Ikeas fyndhörna. Gör inte det – ägna soffbordet en del av din budget och leta till du hittar rätt. Mest demokratiskt blir det med ett runt bord som inte skickar vassa hörn åt någon sittplats. Enklast blir det med ett rektangulärt bord. Kvadratiskt är svårt – det kräver väldigt stora mått för att det inte ska se för smått ut i förhållande till soffan. Fundera också lite kring soffbordets höjd – det får inte bli FÖR lågt, då blir det svårt att använda för kaffekoppar mm. Men inte heller FÖR högt, då kan det bli lite som i väntrummet på vårdcentralen: praktiskt och handikappanpassat. Någonstans mellan 45-50 cm är lagom.

Accent wall. I know someone who could paint amazing things in a wall like that ❤️:

På den här bilden har man gjort många rätt - förutom att soffborden är på tok för små och att soffan står mot en vägg. Kolla det fina släpljuset mot väggen, en pendlad lampa över bordet, en golvlampa, en bordslampa och en stor matta. Sen kan man diskutera tills man blir blå i ansiktet över val av lampor och möbler, förstås, men principen är inte långt ifrån det jag försöker beskriva.

 

3.       Jamen TV:n då? Alla bor ju inte stort nog för både vardagsrum och TV-rum! Jo, TV:n kan du i den bästa av världar placera så att du både kan umgås med vänner och titta på TV när de gått hem till sitt. Var lite kreativ och fundera ut om du kanske kan placera den i vinkel från soffan (för erkänn – du ligger mest i soffan ändå när du kollar på TV?)

 

4.      Och mattan? Ja, det här är en av mina käpphästar! För att få lugnast, bäst och snyggast resultat bör du köpa en riktigt stor matta. Jag pratar STOOOR! Allra helst ska den vara stor nog så att alla dina sittmöbler ryms på den och har lite yta runt om. Då blir det verkligen lyxigt och härligt. Tyvärr är det svårt att hitta konfektionsmattor som är så stora som 250x350, eller 300x400 cm. Man kan behöva beställa, men det är absolut värt kostnaden för resultatet blir så väldigt mycket bättre. Om man inte tycker det känns rätt, så kan man mäta (fram med tumstocken igen!) avståndet mellan soffans framben och frambenen på den motstående sittmöbeln (soffan eller fåtöljerna). Sen lägger du till ungefär 15 cm på båda sidor så att frambenen kliver in på mattan ordentligt. Är du med? Längden på mattan är soffans längd plus cirka 50-60 cm. Kom ihåg att lägga till ett passageavstånd mellan soffbord och sittmöbler, så att du  inte slår i benen när du ska sätta dig. Om du har lite flyt kan det alltså funka med en matta som är 200x300 cm. Det är inte heller så lätt att hitta, men iallafall lättare. Men det är som sagt en nödlösning, lova det!

 

—:

 Här är två eleganta soffor som möter varandra på en matta som om den hade varit ännu lite större hade känts überlyxig. Med tanke på det vackra golvet är det en okej lösning med en mindre matta.

 

5 .     Varde ljus! Som alltid blir det magiskt med rätt belysning. Som jag har nämnt i tidigare inlägg är det ett slags riktmärke att använda fem olika ljuspunkter i ett rum för att få det riktigt bra. Om du räknar efter så känns det rätt rimligt; Du har en pendlad armatur över soffbordet (JA, även om du har en TV kan du ha en pendlad armatur), du har kanske släpljus mot bokhyllor eller vägg, ett par bordslampor på sidobord och TV-bänk, kanske en golvlampa bredvid. Dessutom kryddar du med ljusstakar och värmeljus, eller hur? Använd helst dimbara lampor i tak så att du kan förändra känslan i rummet efter aktivitet.

 

Välj en modig armatur, våga ta ut svängarna och inte bara välja det förväntade. Tänk att lampan är som en slips – killarnas chans att göra skillnad i sina kläder. De har sina kostymer och skjortor som är rätt lika alla andras, men det är med slipsen de kan få vara lite personliga, så att säga. Så är det med lamporna också! Standardmöbler blir så mycket mer intressanta med lampor som vågar ta för sig. Se dig omkring i butikerna, och köp inte alla lampor på Ikea för att det är enklast.

 undefined

Vågar du? Lampan är från Holgersdotter och finns i flera utföranden.

 

6.       Färger, pynt och piff och konst. Egentligen borde ju färger ligga överst i den här punktlistan, men det säger sig själv att du stämmer av allt i färg. Eller hur? Ja.

Och så det där roliga med pyntet och piffet – jag brukar råda mina kunder att de håller tillbaka lite med sånt. Det kan bli vådligt pråligt och övermäktigt med pyntelefanter, kristallhänder, mässingsskålar och ljusstakar och ljuslyktor i allehanda utföranden, allt i en enda stor blandning. Ge bort, sälj, eller förvara någon annanstans, och använd bara det som verkligen passar bra i din stil. Handen på hjärtat; gillar du ens allting eller står det mest framme av gammal vana eller för att du fått dem? Välj noga och med omsorg så att du får den där utvalda, härliga känslan i ditt vardagsrum. Så länge hyllor och fönsterbänkar är nerlusade med grejer ser det varken härligt eller särskilt noga utvalt ut…

Och så konsten – den måste du hänga med omsorg så att du får rätt känsla i rummet. Det är viktigt att inte sprida ut tavlorna i en jämn smet och blanda motiv och tekniker huller om buller. (Det får bli nästa blogginlägg, helt enkelt: hur man hänger konst.)

 

//Before and After : Client Freakin Fabulous// AMBER INTERIORS // PHOTOS TESSA NEUSTADT:

 

Som alltid, kära läsare, har du lästa ända hit är jag väldigt stolt och tacksam för din uppmärksamhet. Hoppas att du fått lite bättre koll på ditt vardagsrum med min lista. Har du frågor får du gärna ställa dem i kommentarsfältet. Vill du att jag kommer och hjälper dig med lite idéer så är du också välkommen att höra av dig till hej@bergjonsson.se.  Må så gott så länge!

 

Emma

 

Visa fler inlägg