7 tips för att göra din inredning bättre

Det som slår mig oftast när jag kommer hem till mina kunder, eller ut till företagskunder, är att inredningen saknar syfte, och den saknar mod. Det är inte ovanligt att kunderna har skaffat möbler som är snygga var för sig, men som egentligen inte lyfter varandra. Helheten skevar, helt enkelt. Hur menar jag nu? Vi tar det i ordning, som vanligt.

 

1.       Som alltid måste man veta vad man vill att rummet ska användas till, och hur det ska kännas att vara där. Tänk på helheten. Du vill säkert att alla ska känna sig välkomna och kunna slappna av och trivas. Välj då material och färger som understryker syftet. Varma färger får en lugnande inverkan. Kalla färger skärper uppmärksamheten. Skarpa kontraster skapar konflikter, mjukare kontraster skapar lugn. Välj mindre mönster på stora ytor och större mönster på mindre ytor för att bilda en lugn och välkomnande helhet (vad som är stort respektive litet i det här sammanhanget är något av en smaksak, men kan vara ett rättesnöre att hålla sig till).

class:

  

2.       Ljussätt intressant. (Ständigt detta tjat om ljussättning, jag vet!) Det är så viktigt för ett rum att ljuset blir intressant! En soffgrupp utan pendlad lampa känns inte komplett. En pendlad armatur markerar platsen och håller gruppen samlad. Tänk hur människorna förr samlades kring elden för att berätta historier eller prata om dagen. Det är taklampans funktion – skapa värme och ljus och markerar platsen för umgänge. Våga välj en lampa som gör ett intryck, antingen är den stor, eller har ett intressant material, eller en färg.  En lampa över bord ska synas, och över matbord ska de vara två så att det inte ser för pluttigt ut. Som alltid – komplettera med golvlampor, väggarmaturer och bordsarmaturer och ett par fina ljusstakar för levande ljus.

My Domaine:

De här lamporna kommunicerar!

 

3.       Våga rensa ut det som inte passar. Ha mod att ta bort det som faktiskt inte passar, eller som du inte tycker om längre (även om det är gåvor!). Detta gäller såväl möbler, lampor, konst och textilier. Sälj, ge bort, förvara. Var sann mot din vision.

 

4.        Våga tydliga kontraster! Det är ganska vanligt att möbeltygerna känns fel. Kanske har man köpt möblerna vid olika tillfällen och inte hittat samma tyg på dem, och därför valt ”nästan samma”, vilket är ett generalfel. Om du inte hittar samma tyg på möbler du ska ha i samma rum, måste du jobba mycket mer medvetet med material och färg. Antingen väljer du samma tyg, men i en tydligt annan färg (exempel: du har en brun soffa i tyget Anna. Ett par år senare köper du två fåtöljer, men färgen brun i tyget Anna har utgått. Då väljer du INTE den kulör som ligger närmast din bruna, utan du väljer en tydlig kontrast, till exempel ljusblå. Då får du en enhetlighet i tyget, men ett intressantare intryck i och med ditt färgval) Eller så väljer du ett helt annat material, till exempel en skinnfåtölj till din bruna soffa. Eller ett brunt tyg med mycket struktur, till din bruna soffa. Då får du en intressant helhet som känns mer utvald, än ”nästan samma”.

That blanket and carpet and shelf position.:

Här har man jobbat med ungefär samma ljusblå nyans, men i olika material och strukturer. Det blir så mycket mer intressant, eller hur?

 

5.       Våga färg! Det är inte ovanligt att jag träffar kunder som har inrett allting i någon slags mellanbeige färg, och ganska ofta i liknande texturer eftersom man har inte velat göra det för vitt (”för kallt”), eller jobba med någon tydlig färg (”för skrikigt och oroligt”). Om du inte törs måla om hela rummet, så utmana dig själv att testa en kulör på kuddar och filtar – du kommer förvånas över vilken skillnad det gör. Eller en möbel. Eller en matta och några kuddar. Välj en eller två accentfärger som du bollar lite med, men inte på det där trista, förväntade sättet (röda accenter till svart och vitt – gäääsp), eller alla kuddar i soffan i samma färg, eller bara vitt med lite grå toner. Jag dör så trist! På riktigt! Nej, välj en kulör och jobba med dess olika nyanser – då blir det intressant. Plocka upp olika strukturer och laborera med mönster i nyanserna. Ett rum utan mönster, strukturer, konstraster eller färger blir bara mellanbeige – oavsett om du tycker det är caffe latte eller ljusgrått.

A large <a href="http://www.bludot.com/strut-table-medium.html" target="_blank">BluDot dining table</a> actually serves as the workstation, flanked by Eames Eiffel chairs. The inspiration board is layered by images and paintings by Rebecca's husband, artist Wayne Pate.:

I det här ganska vita rummet blir de rosa stolarna en härlig färgklick som ger rummet liv.

 

 See this Instagram photo by @adoremagazine • 2,180 likes:

Här jobbar man med flera nyanser av rosa och grått, med strukturer och mönster i olika nyanser. Mästerligt!

 

6.       Våga överraska! Ta in något, material eller färg eller en möbel, som överraskar. Bryt av, jobba med kontrastverkan och överdriv lite grann. Det där med lagom blir sällan bra i inredningssammanhang. Något måste kännas i magen.

Gallery - OPTIMEDIA Media Agency Office / Nefa Architects - 10 …:

Ett något överraskande kulörval i taket gör rummet intressantare - eller hur?

 

7.       Våga vara du! Det är det viktigaste av allt. Det måste finnas något i inredningen som är du. Om du verkligen älskar rosa – låt det synas! Du kanske tar makalösa fotografier – häng upp dem! Så länge lite grundläggande inredningsregler följs, som mina här ovan, så är det bara att köra loss och våga, våga, våga. För det är DITT hem.7 Unexpected Ways to Use String Lights:

Skapa ditt eget drömboende!

 

Tack kära läsare för att du orkade ända hit! Lycka till med inredningen. Om du ändå inte får till det, är du välkommen att höra av dig till mig på hej@bergjonsson.se så hjälper jag dig mer än gärna.

Allt gott,

Emma

Visa fler inlägg